Het bestaande spoor tussen Venlo en Sevenum is al vernieuwd en aangesloten op de nieuwe overslaglocatie. Dat werk heeft de VVD-minister donderdag ook officieel feestelijk opgeleverd. De genodigden reden voor de overdracht met een historisch rijtuig uit het spoorwegmuseum – een zogeheten MAT ’46 – vanuit station Horst-Sevenum naar de nieuwe aankomst- en vertreksporen.

 

Terminal
De verwachting is dat de railterminal op Trade Port Noord in september in gebruik kan worden genomen. Op de railterminal kunnen dan per dag 12 treinen worden geladen en gelost. Het moet ook zorgen voor minder vrachtwagens op de weg. “Want één trein heeft dezelfde capaciteit als 56 vrachtwagens. Vervoer over het spoor is ook beter voor het milieu dan vervoer over de weg vanwege de afname van de uitstoot van CO2, fijn stof en stikstof”, aldus ontwikkelbedrijf Greenport Venlo.

 

Kosten
Het nieuwe en verlegde spoor heeft 50 miljoen euro gekost. Het Rijk heeft daarvan de helft betaald, de provincie 20 miljoen en de gemeente Venlo 5 miljoen. Gedeputeerde Joost van den Akker (VVD) noemt de terminal belangrijk voor de Limburgse economie en de verdere ontwikkeling van de regio. “Alle goederen gaan nu via Venlo naar Duitsland. Dat willen we zo houden. Het is daarom belangrijk dat we snel goederen kunnen overslaan. Deze terminal geeft daarvoor een grote impuls”, zo stelt hij.

 

Cabooter
De Cabooter Group uit Venlo gaat de terminal beheren en investeert er ruim 20 miljoen in. Het logistieke bedrijf verwacht van hieruit in de toekomst goederen over het spoor naar heel Europa te kunnen versturen. En zelfs nog verder. De railterminal is volledig elektrisch bereikbaar.